Chcąc zmienić coś w swojej kuchni, nie wystarczy tylko przemalować ścian. Często gromadzimy w niej niepotrzebne przybory, które tylko zalegają w szafkach i zajmują miejsce. Co warto zostawić, a czego się pozbyć.
Rzeczy zbędne i niezbędne!
W niemal każdym domu zdarza się, że pokrywki od plastikowych pojemników pękają lub gubią się. Kto z nas nie posiada niekompletnych zestawów pojemników? Bo przecież „szkoda wyrzucić”. Remontując kuchnię, warto jednak pozbyć się takich zbędnych gratów i zostawić tylko te pojemniczki, które mają pokrywki i używamy ich na co dzień. Tak samo wygląda wysłużonych otwieraczy do wina, które można zastąpić jednym, porządnym. Wyrzucić możemy również połamane miarki kuchenne, które tak jak pojemniki bez pokrywek – nie spełniają już swojego zadania. Z zaskoczeniem możesz wtedy dostrzec, jak wiele miejsca jest w Twojej kuchni i wybrać się na drobne zakupy!
Noże kuchenne, zawsze bezpiecznie!
Nawyk trzymania ostrych noży kuchennych w szafce ze sztućcami również warto wyplenić. Łatwo się pociąć, a przy okazji tracimy czas na szukanie odpowiedniego noża, wrzuconego między masę innych rzeczy. Idealnym rozwiązaniem jest zakup organizera. Może to być drewniany stojak lub listwa magnetyczna, dzięki którym ostre noże zawsze będą zabezpieczone i posegregowane.